Η χρυσή προσωπίδα που διεκδικούν οι Αλβανοί ως ... ιστορική παράδοσή τους ( εν απουσία αντιλόγου)- κλικ για μεγέθυνση
Σόφια.
Σε δήλωσή του, ο Βούλγαρος ιστορικός Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, για τα μνημεία που βρίσκονται στο κράτος των Σκοπίων, τα οποία διεκδικούν οι Αλβανοί από τους Σλάβους και τανάπαλιν, ως ‘ιστορική παράδοσή τους’, αναφέρει ότι η χρυσή προσωπίδα που βρέθηκε στην Αχρίδα (Οχρίδα) και είναι 3.000 ετών, δεν έχει καμία σχέση με τους Ιλλυριούς και τους Δαρδανούς, όπως ισχυρίζονται οι Αλβανοί, αλλά ότι είναι έργο των αρχαίων Θρακών.
Ο Μπότζινταρ Ντιμίτροφ που είναι σήμερα διευθυντής στο Εθνικό Μουσείο της Σόφιας και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, αντέδρασε στη διεκδίκηση των μνημείων στη χώρα αυτή από τους Αλβανούς και τους Σλάβους.
Για τα πρόσφατα μνημεία στην Οχρίδα, μετά την εμφάνιση των Βουλγάρων στα Βαλκάνια, τα θεωρεί βουλγαρικά και τα αρχαϊκά ως αρχαία θρακικά.
«Η πρώτη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας ήταν η Οχρίδα και τα πρώτα τείχη που χτίστηκαν εκεί μετά την κατάρρευση της ρωμαϊκής εποχής ήταν του βουλγαρικού κράτους», είπε ο Ντιμιτρόφ.
«Όσο για την χρυσή προσωπίδα που βρέθηκε στην περιοχή Τρεμπενίστε, που οι Αλβανοί διατείνονται ότι είναι ιλλυρική, είναι σαφώς δημιούργημα των αρχαίων Θρακών. Οι Θράκες δημιουργούσαν χρυσές προσωπίδες ως ταφική συνήθεια.
Ακόμη και οι αρχαιολόγοι των Σκοπίων, δεν αρνούνται ότι οι Θράκες εκτείνονταν σε μια τεράστια περιοχή που κάλυπτε το σημερινό κράτος των Σκοπίων, την ανατολική Αλβανία, τη βόρεια Ελλάδα, την τουρκική Θράκη, τη Βουλγαρία και όλη τη Ρουμανία και είχαν επεκταθεί και στη Μολδαβία και την Ουκρανία, βάσει των μνημείων που έχουν βρεθεί», είπε ο Ντιμιτρόφ.
--
Οι Αλβανοί διατείνονται ότι η πόλη Αχρίδα είναι ιλλυρική πόλη, το «Φρούριο των Σκοπίων» είναι δημιούργημα των Ιλλυριών και Δαρδάνων και το Τέτοβο ήταν αρχαία μαινάδα και χορεύτρια των Ιλλυριών...
echedoros-a.gr