Είναι γνωστά τα όσα έπραξε ως αρμόδιος Υπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης στο δημόσιο τομέα, επανέρχεται σήμερα και μας ξεκαθαρίζει με το ίδιο κρεσέντο, τις σκέψεις του και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) στις 7/5/18 ο Κυριάκος μας είπε: Το κλασικό «δυτικό» ωράριο 9’’ με 5’’ στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από τη δουλειά που ξεκίνησε, είναι μάλλον ξεπερασμένο. Υποστήριξε ακόμα ότι με την ευελιξία στην αγορά της απασχόλησης και την προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης (πουθενά η λέξη εργαζόμενος-η) μπορούμε ν’ αυξήσουμε την απασχόληση.
Είναι σ’ όλους γνωστές οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα σε εργαζόμενους και απασχολούμενους, στις αμοιβές, στη διασφάλιση και τις συνθήκες εργασίας, στις συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας. Είναι αλλιώς να διασφαλίζεται ένας εργαζόμενος με 8ωρο από την Εθνική, την Κλαδική, ή την Ειδική-Επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας και εντελώς διαφορετικά με την ατομική σύμβαση απασχολούμενου με εργοδότη, η ημέρα με τη νύχτα!
Ένα είναι βέβαιο, ότι το όνειρο κανενός ανέργου δεν είναι να γίνει δουλοπάροικος-επαίτης μιας περιστασιακής 4ωρης απασχόλησης, σήμερα εδώ και αύριο αλλού.
Ο εκτελεστικός βραχίονας του Κυρ. Μητσοτάκη στα εργασιακά και Ασφαλιστικά-Συνταξιοδοτικά θέματα Γιάννης Βρούτσης, ο χειρότερος Υπ. Εργασίας μαζί ή μετά τους Λοβέρδο-Κουτρουμάνη ξαναχτύπησε, με την ιδιότητα του τομεάρχη εργασίας της αξ. Αντιπολίτευσης.
Σε ερώτησή του μαζί με άλλους 45 «ομόσταυλους» βουλευτές, «εκφράζοντας» τους συνταξιούχους, διατυπώνουν την αναστάτωση, την ανησυχία και την αγωνία τους στις αμφίσημες δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών και παραγόντων, για το αν εφαρμοστούν ή όχι οι επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις από τις σχετικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Δηλαδή για να καταλάβουμε πρώην συνδικαλιστή κ Βρούτση τι σας ανησυχεί; - Μήπως δεν εφαρμοστούν οι μειώσεις; - Μήπως από τώρα (προ της εξόδου από τα μνημόνια) η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα; - Αν η κυβέρνηση εν ευθέτω χρόνω παρουσιάσει αυξήσεις Ασφαλιστικών Εισφορών, πρωτογενή πλεονάσματα κ.λπ. και πείσει τους δανειστές για βελτιώσεις ή και απαλείψει τις μειώσεις συντάξεων του Ν. 4387/16 εσείς θα έχετε αντίρρηση; Μήπως ένα τέτοιο ενδεχόμενο σας ανησυχεί; ….. -Μήπως έχετε ακόμα στα συρτάρια του γραφείου σας κ Βρούτση την απόφαση για την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» που μηδενίζει τις επικουρικές συντάξεις; Πέραν των προβλέψεων του κακού νόμου Κατρούγκαλου, ως κυβέρνηση όταν και αν, θα πετσοκόψετε κι άλλο τις συντάξεις; Στο φινάλε κ Βρούτση εσείς μαζί με Λοβέρδο & Κουτρουμάνη όταν γίνεται συζήτηση για περικοπές συντάξεων, πρέπει να κρύβεστε!