Quantcast
Channel: SAVREZ - Ptolemaios News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2906

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 1000 ΕΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ του Μιχάλη Ραμπίδη

$
0
0


Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ  ΣΧΕΣΕΙΣ ελλαδασ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑΗ Ελλάδα είναι μια μικρή αλλά πολύ σημαντική χώρα, τόσο για τα υψηλά ιδεώδη που προσέφερε σ’ όλο τον κόσμο, όσο και για την σημαντική γεωστρατηγική της θέση.
Τα δυο δόγματα του Ανδρέα Παπανδρέου:  «Η υπερήφανη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική από κοινού με την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας» και το «δεν διεκδικούμε ούτε σπιθαμή ξένου εδάφους, αλλά ούτε και παραχωρούμε σπιθαμή εδάφους, εναέριου ή υποθαλάσσιου χώρου» είναι κάθε φορά επίκαιρα!
Η εφαρμογή πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, τα ανοίγματα σε Ρωσία και Κίνα από τον Κώστα Καραμανλή, μαζί με την τήρηση των συμβατικών-συμμαχικών μας υποχρεώσεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποτελούν κάθε φορά αναγκαίες προϋποθέσεις, για μια ισχυρή και υπολογίσιμη Ελλάδα.
Το 2016 χαρακτηρίσθηκε  ως έτος Ελλάδας-Ρωσίας και οι δυο λαοί που είναι «αλυσοδεμένοι» για 1.000 χρόνια με πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και εμπορικούς δεσμούς, γιόρτασαν τις σχέσεις τους. Σπουδαίοι Έλληνες (Υψηλάντης-Καποδίστριας-Βαρβάκης κ.α.) αποτέλεσαν συνδετικούς κρίκους. Καθοριστικές για τον ελληνισμό συνθήκες όπως του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή 1774 που επέτρεψε στα ελληνικά πλοία με Ρώσικη σημαία να κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο και να προετοιμάσουν την ελληνική επανάσταση (1821) η συνθήκη της Αδριανουπόλεως 1829  που επέσπευσε την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η συμπόρευσή μας με τη Ρωσία στους δυο μεγάλους πολέμους, είναι η αδιαμφισβήτητη διαχρονική κοινή πορεία των δυο λαών.
Οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας είναι επίσης διαχρονικά ιστορικές και μάλιστα όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ.  Πούτιν  στον πρόεδρο της Κ.Δ. κ Αναστασιάδη στην επίσκεψή του στη Μόσχα τέλος Οκτώβρη 2018 «η Σοβιετική Ένωση ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι εξ’ άλλου γνωστή σ’ όλο τον ελληνισμό η σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας, ως μονίμου μέλους του ΟΗΕ στο Κυπριακό ζήτημα.
Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου ξεκίνησε επίσης μια συνεργασία Ρωσίας-ΝΑΤΟ (1991) και μάλιστα το 2002 ιδρύθηκε το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC). Οι δυο κρίσεις Γεωργίας 2008 & Ουκρανίας 2014 διέκοψαν ουσιαστικά αυτή την συνεργασία.
Σχεδόν όλοι οι έλληνες πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης επισκέφθηκαν το Κρεμλίνο:
-Κων/νος Καραμανλήςτο 1979 επί Σοβιετικής Ένωσης επιχείρησε άνοιγμα με τον ΓΓ/ΚΚ Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
-Ανδρέας Παπανδρέουπήγε τον Φεβρουάριο του 1985 για αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων.
-Κων/νος Μητσοτάκηςλίγο πριν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ 1991 συνάντησε στη Μόσχα τον  Μιχ. Γκορμπατσόφ  για την επικείμενη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.
- Κώστας Σημίτηςτο 2001 στο πλαίσιο της συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
- Κώστας Καραμανλής: Με σημαντική στροφή στην εξωτερική πολιτική Καραμανλής και Πούτιν κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Ο Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται τρεις φορές το Κρεμλίνο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν (Δεκέμβριος 2004 – Δεκέμβριος 2007 – Απρίλιος 2008). Ο Ρώσος πρόεδρος ανταπέδωσε τις επισκέψεις και συνάντησε τον Καραμανλή (Σεπτέμβριο 2005 – Σεπτέμβριο 2006 – Μάρτιο 2007) και υπέγραψαν σημαντικές ενεργειακές & εμπορικές συμφωνίες που δυστυχώς ανατράπηκαν από τις επόμενες κυβερνήσεις.
- ΓΑΠτον Φεβρουάριο 2010 συνάντησε τον κ Πούτιν στην Μόσχα,  δυο μήνες μετά υπέγραψε το μνημόνιο.
-Αλέξης Τσίπραςεπισκέφτηκε  στο Κρεμλίνο τον Απρίλιο 2015  ανταπέδωσε ο κ Πούτιν το 2016 στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των έργων κατασκευής του ΤΑΠ. Το ενδιαφέρον του Ρώσου προέδρου επικεντρώθηκε στους ελληνικούς σιδηρόδρομους και το λιμάνι Θεσ/νίκης. Η κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους από Τουρκικά πυρά 24-11-2015 και η αναθέρμανση των σχέσεών μας με την Ρωσία προσέκρουσε στην στρατηγική συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας που την καθιστούσε τοποτηρητή της ΕΕ στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Η αχρείαστη ακύρωση λόγω Κριμαίας, της διυπουργικής (υπό τον κ Κατρούγκαλο) επιτροπής των δυο χωρών που συνεδριάζει κάθε χρόνο και ασχολείται με εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, ήταν η τελευταία πράξη της ελληνικής διπλωματίας, που έβαλε στην κατάψυξη τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.
Πάντα υπήρχαν τα συμφέροντα που ρύθμιζαν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, σχεδόν όλα τα κράτη εντάσσονται σε οργανισμούς & συμμαχίες, τηρούν και πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Όμως οι ιστορικές σχέσεις των λαών επηρεάζουν πάντα τις εξελίξεις. Οι ιστορικοί δεσμοί του Ελληνικού και του Ρωσικού έθνους έρχονται από τα βάθη αιώνων αλυσοδεμένες με σταθερές αξίες,  που δεν μπορούν και δεν πρέπει να διαρραγούν. Το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα  ο κ Κοτζιάς και είναι εθνικά συμφέρων όσο και αναγκαίο να πράξει τα δέοντα ….
Σημ. 1: Η ΕΕ είναι κατ’ όνομα μόνο «ένωση». Η Γερμανία ως οικονομικός ηγέτης, σε θέματα Άμυνας & Ασφάλειας των κρατών μελών, εξαρτάται από τις ΗΠΑ.
Σημ. 2: Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ένας ικανός και έμπειρος διπλωμάτης με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων (μακάρι να μην χρειαστούν οι υπηρεσίες του-Ουκρανία 2014) αυτοσυστεινόμενος σε βίντεο, υμνεί την αρχαία Ελλάδα, την δημοκρατία και τα άλλα …  Μας χαροποιεί αλλά δεν σβήνει από την μνήμη μας την απόλυτη αφοσίωση των ΗΠΑ στα συμφέροντά τους και την ετοιμότητά τους να φανούν για χάρη τους αναξιόπιστοι ανά πάσα στιγμή, με τον αντικαταστάτη του Ερντογάν ή ακόμα και με τον ίδιο, με τα Σκόπια, με την Αλβανία, με …. όπως τελευταία συνηθίζουν  (Χούντα, Κύπρος, ΦΥΡΟΜ κ.α.)

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2906

Trending Articles