Η ΕΒΙΚΕΝ είναι η ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών: υαλουργία, χαλυβουργία, σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, χαρτοποιία, τσιμεντάδικα, κλπ. Η ΕΒΙΚΕΝ λοιπόν καταλαβαίνει πολύ καλύτερα απ'το ΥΠΕΚΑτη σημασία της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη και το λέει ξεκάθαρα:
"Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανάπτυξη της Ελληνικής βιομηχανίας την δεκαετία του 60 στηρίχτηκε στην φθηνή ενέργεια από τους λιγνίτες και τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά. Ο δε εξηλεκτρισμός της χώρας βασίστηκε στην ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας. ...
Η κατασκευή των μεγάλων Υδροηλεκτρικών (Υ/Η) και των πρώτων λιγνιτικών σταθμών στηρίχτηκε στα μεγάλα φορτία των βιομηχανιών. Στη δεκαετία του 60 η κατανάλωση των μεγάλων βιομηχανιών Υψηλής Τάσης έφθανε το 30% της κατανάλωσης της χώρας, ενώ σήμερα είναι στο 12,5%".
Τώρα λοιπόν που χάρη στις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων 15 ετών, με τη δήθεν απελευθέρωση της αγοράς, την προώθηση του φυσικού αερίου και την πράσινη παράνοια των ΑΠΕ η λιγνιτική βιομηχανία έχει μπει σε καθεστώς παρακμής, η ΕΒΙΚΕΝ, βλέποντας την ενέργεια ν'ακριβαίνει, αποφάσισε να τραβήξει κόκκινη γραμμή: ΜΗ ΜΕΙΩΝΕΤΕ ΑΛΛΟ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ! Μην μειώνετε τη λιγνιτική παραγωγή κάτω απ'τα επίπεδα του 2010-2012! Θέλουμε ελάχιστη λιγνιτική παραγωγή τουλάχιστον 27500GWh!
Το φωνάζει πλέον ανοιχτά η ΕΒΙΚΕΝ : "Η επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας προϋποθέτει ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και αυτό στον ηλεκτρισμό μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ με τη διατήρηση της ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ παραγωγής ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο επίπεδο της παραγωγής των 27.500GWH του 2010-2012".
Πριν δυο βδομάδες είχε προηγηθεί το υπόμνηματης ΕΒΙΚΕΝ προς το ΥΠΕΚΑ, με το οποίο οι βιομήχανοι τα "έχωναν"χοντρά στο Μανιάτη μιλώντας για "ολοσχερή εγκατάλειψη των εγχώριων ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας όπως ο λιγνίτης", για "χωρίς πυξίδα και χωρίς μελέτη των επιπτώσεων στον καταναλωτή άσκηση ενεργειακής πολιτικής", για "επιλεκτικές επιδοματικές πολιτικές (feed-in-tariffs) για τη στήριξη ακριβών επιλογών χωρίς εγχώρια προστιθέμενη αξία"και ότι "τα τελευταία χρόνια, χάθηκε η ισορροπία στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής στη χώρα".
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!
Βάζοντας τον πήχυ στις 27500GWh η ΕΒΙΚΕΝ ουσιαστικά ζητά τον επανακαθορισμό του ενεργειακού μίγματος της χώρας για την προσεχή 20ετία. Θα έχει λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε σε τι πόρισμα θα καταλήξει η περίφημη "Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού", που συγκρότησε το ΥΠΕΚΑ αγνοώντας παντελώς το λιγνίτη, αλλά αγνοώντας επίσης και την ΕΒΙΚΕΝ. Μετά την παρέμβαση των βιομηχάνων, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν το ΥΠΕΚΑ αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια για τη συνέχιση της πράσινης παράνοιας έχουν πλέον στενέψει, αν βέβαια επιθυμεί να μείνει κάποια βιομηχανία στη χώρα. Απ'το Μανιάτη δεν περιμένουμε πολλά, αν και τον έχουμε δει να κάνει πολλές "κωλοτούμπες"απ'το 2009. Ο Παπαγεωργίου όμως φαίνεται προς το παρόν πιο σοβαρός, πιο αποφασισμένος να βάλει μια τάξη στο χάοςπου βρήκε το 2012.
Το 2013 η λιγνιτική παραγωγή, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, ήταν 15% κάτω απ'το στόχο που θέλει η ΕΒΙΚΕΝ. Για το 2014 η λιγνιτική παραγωγή προβλέπεται ακόμα πιο χαμηλή, αφού μπήκαν στο σύστημα κι άλλες ΑΠΕ, που πάνε πακέτο μαζί με φυσικό αέριο, όχι με λιγνίτη. Αν το 2014 έχουμε άλλη μια μείωση 10% στη λιγνιτική παραγωγή, θα βρεθεί περίπου 25% κάτω απ'το στόχο της ΕΒΙΚΕΝ. Θα χρειαστεί λοιπόν μια ανασύνταξη της λιγνιτικής βιομηχανίας της χώρας, προκειμένου να υποστηρίξει με τη σειρά της όχι μόνο την ενεργοβόρα βιομηχανία, αλλά και τη χώρα συνολικά. Ανασύνταξη όμως μπορεί να γίνει από τους εκλεκτούς των βουλευτικών γραφείων, που έφεραν τα τελευταία χρόνια τη λιγνιτική βιομηχανία στη σημερινή κατάσταση; Ή από κομματικούς κομισάριους; Χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανασύνταξης, γιατί, έτσι όπως πάει το πράγμα, σε λίγο, ακόμα κι αν θέλουν οι ΣαμαροΒενιζέλοι να τα πουλήσουν όλα, δεν θα βρίσκουν τίποτα όρθιο. Μπιρμπίλη και Παπακωνσταντίνου έκαναν πράξη αυτό που έλεγαν τότε: "δεν αρκεί να είμαστε με τις ΑΠΕ, πρέπει να είμαστε και ενάντια στο λιγνίτη". Μόνο που ο λιγνίτης είναι τόσο πολύ ταυτισμένος 60 χρόνια τώρα με την ελληνική βιομηχανία, με την ελληνική οικονομία, που όποιοι είναι ενάντια στο λιγνίτη καταλήγουν να είναι και ενάντια στην ελληνική βιομηχανία, ενάντια στην ελληνική οικονομία. Κι όποιος έχει αντίθετη άποψη, ας κοιτάξει πρώτα γύρω του, για να καταλάβει τι γίνεται σήμερα παντού στον κόσμο, ακόμα και στη Γερμανία ....greeklignite.blogspot.gr